LVGA ir VFA prezidentų viešas kreipimasis

VIEŠAS KREIPIMASIS PASVARSTYMUI

    Šiuo kreipimusi norime išreikšti susirūpinimą dėl pastaruoju metu pradėto akivaizdžiai tendencingo puolimo prieš Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (toliau Tarnyba) ir visus lietuviško maisto produktų gamintojus, nepagrįsto jokiais visuomenei žinomais ar įrodymais pagrįstais faktais. Susidariusi situacija kompromituoja ne tik vienos iš pažangiausių Lietuvos institucijų reputaciją, bet ir pakerta visuomenės pasitikėjimą visu viešuoju sektoriumi, menkina Lietuvą užsienio partnerių akyse.

Vis labiau neraminančia tendencija tampa akivaizdi tokių „skandalų“ gausa artėjant rinkimams. Kova su korupcijos apraiškomis viešajame sektoriuje turėtų būti nuolatinis, sistemingas ir nuoseklus darbas, o ne žiniasklaidai suorganizuotas šou, kurio atomazgos ir išvadų visuomenė dažnai nesulaukia, tyrimai užtrunka metų metus.

Pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje labai garsiai nuskambėjo ne vienas viešas skandalas, suteikęs galimybę patraukti iš užimamų pozicijų aukščiausio lygio valstybinio sektoriaus profesionalius darbuotojus, kažkodėl tam tikru metu tapusius netinkamais ar neparankiais. Daugelio jų kaltė taip niekuomet ir nebuvo įrodyta. Tad išmokėtos šimtatūkstantinės kompensacijos, kai kurie gražinti į buvusias pareigas. Tiesa, gerokai tyliau, be jokio viešo skandalo. Nors skandalai turėjo kilti. Patys neteisingai apjuodintieji , o ir visa visuomenė turėjo išgirsti bent jau tokio paties „skambumo“ atsiprašymus, kokiu skambumu buvo paviešinti „įtarimai“. Deja, tokio atvejo dar neteko girdėti. Tai tik parodo, kaip lengvai valstybės interesai gali būti aukojami asmeninių, partinių ar dar neaišku kokių interesų vardan, be jokių pasekmių ar atsakomybės.

Norime viešai paklausti ar subliuškus eiliniam skandalui, iš tiesų pakanka tik atlaidžiai pafilosofuoti apie institucijų „darbo broką“ ir užkrauti didžiulių kompensacijų mokėjimą ant visų mokesčių mokėtojų  pečių?  Gal būt jau laikas, kad ataskaitas  arba bent jau paaiškinimus dėl savo veiklos, dėl įtarimų, nesurinkus įrodymų, viešinimo, dėl nekaltumo prezumpcijos ignoravimo, dėl vilkinamų ir neefektyvių tyrimų, būtų pateikiamos visuomenei viešai.

Situacija, susiklosčiusi  su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba ir jos vadovu jau artėja prie absurdo ribos. Vis daugiau politikų, apžvalgininkų, ekspertų kalba, kad situacija neaiški ir ne tik įrodymų, bet ir jokių, kol kas,  bent kiek svaresnių , kaltę patvirtinančių faktų visuomenei nėra žinoma. Tačiau, norime pabrėžti, kad šio skandalo pasekmės gali būti kur kas skaudesnės ir nesusiję vien tik su įstaigos vadovo atstatydinimo iš pareigų klausimu.

Valstybinę maisto ir veterinarijos kontrolę vykdančios institucijos specialistų profesionalumo ir kompetencijos dėka, vartotojai, tai yra mes visi, esame  įpratę pasitikėti lietuviškų maisto produktų sauga ir kokybe. Šiuo skandalu žlugdomas ne tik vartotojų pasitikėjimas, bet ir maisto produktų gamintojų reputacija tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje.

Žinoma, principinga Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ir jos vadovo pozicija nesitaikstyti ir nenuolaidžiauti, kai kalbama apie vartotojų interesus, maisto saugą ir kokybę nuo „tvarto iki stalo“, sulaukia nesąžiningų verslininkų pasipriešinimo ir noro eiti lengviausiu keliu.

Belieka apgailestauti, kad mūsų šalyje vis iškyla verslininkais save vadinančių asmenų, kurie dėl greito pelno ir nevaržomos veiksmų laisvės yra pasiruošę sugriauti vieną pažangiausių šalies valstybinių institucijų. Dar didesnį susirūpinimą kelia tai, kad tokie piktavaliai ketinimai sulaukia ne vien žiniasklaidos, bet ir kai kurių šalies politikų, bandančių abejotinais metodais sukaupti politinius dividendus artėjant rinkimams, palaikymo.

Mums yra labai svarbu, kad Lietuvoje būtų ugdoma ir puoselėjama vakarietiškas vertybes atitinkanti maisto gamybos ir mitybos kultūra, skatinamas sąžiningas verslas, savo gerą vardą ir klientų pasitenkinimą laikantis pagrindine vertybe ir todėl nesiekiantis kuo didesnio pelno, nesirenkant priemonių ir metodų.

Norime atkreipti dėmesį, kad po beveik dešimtmetį šalyje trukusių viešojo sektoriaus reformų, Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (OECD) 2015 metais paskelbtoje Lietuvos reguliavimo politikos ataskaitoje teigiama, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdoma maisto saugos ir veterinarijos kontrolė yra efektyvi ir atitinka gerosios praktikos rekomendacijas, o maisto saugos lygis  Lietuvoje yra geras ir atitinkantis Europos Sąjungos normas ir tikslus. Tai patvirtina ir Europos Komisijos atsakingos tarnybos auditorių ataskaitos. Nuo 2011 metų šios institucijos  specialistai Lietuvoje atliko net 24 auditus, kurių išvadose pateikiamos rekomendacijos veiklos tobulinimui, tačiau sisteminių neatitikimų niekuomet nebuvo nustatyta. Tai praėjusią savaitę  pabrėžė ir už sveikatą ir maisto saugą atsakingas Europos komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Pastaraisiais metais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veikla buvo vertinama 11-os trečiųjų šalių ekspertų vykdytų auditų metu. JAV, Kinijos, Australijos, Brazilijos, Maroko, Egipto, Japonijos, Irano ekspertai labai teigiamai įvertino tiek Lietuvos maisto gamybos įmonių, tiek ir jas kontroliuojančios institucijos veiklą. Šių vizitų ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų vykdytų darbų rezultatas-eksportas į 170 pasaulio valstybių. Daugelis jų-ypatingai svarbios, strateginės  Lietuvos užsienio prekybos partnerės. Galimybių pasiūlyti lietuviškų maisto prekių dar niekuomet nebuvo tiek daug.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba viena iš pirmųjų Lietuvoje ir ES įdiegė bei Vokietijos akreditacijos biure akreditavo tarptautinio ISO kokybės vadybos standarto reikalavimus atitinkančią kokybė vadybos sistemą, užtikrinančią nuolatinę ir nenutrūkstamą savo veiklos rezultatų analizę ir tobulinimą. Šis modelis pavyzdiniu yra pripažintas ne tik jau minėtos Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos, bet ir Pasaulio banko, Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos ataskaitose.

Tarnyboje sukurta ir veikia kovos su korupcijos  apraiškomis sistema. Belieka apgailestauti, kad daugeliu atvejų pačios Tarnybos nustatyti veiklos tobulinimo ir skaidrinimo darbai, anksčiau pristatyti gerosios praktikos pavyzdžiais, pastaruoju metu panaudoti jos veiklai sukritikuoti ir sumenkinti. Beje, Tarnybos ir Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto veiklą vos prieš du metus vertino Lietuvos Respublikos Valstybės kontrolė. Šios institucijos  išvadose be kita ko teigiama, kad patikrinimus Tarnyba atlieka rizikos pagrindu ir nustatytu dažnumu, vadovaujantis reglamentuotomis procedūromis. Tai mažina tikrinimo  subjektyvumo riziką ir padeda užtikrinti vienodą tikrinimo kokybę.

Sugriauti gerai dirbančią sistemą, sumenkinti gerus darbus ir sukurti chaosą nesudėtinga. Sudėtinga pasiekti tai, kas yra vertinama ir šiai dienai pasiekta. Peršasi klausimas-kam iš tiesų reikalinga silpna, suinteresuotų grupių įtakojama ir jai paskirtas funkcijas neefektyviai vykdanti Tarnyba ? Kas žino atsakymą ?

 

 

LSMU Veterinarijos akademijos profesorius ,                     Vidmantas Bižokas

habil. dr., Mokslų akademijos tikrasis narys,

Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacijos

prezidentas

 

Lietuvos veterinarijos farmacijos asociacijos                      Jurūnas Jonas Jablonskas

prezidentas

 

 

 

2016 metų rugpjūčio 23 diena

 

Parašykite komentarą

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti tinkamą svetainės veikimą. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su LVGA Privatumo politika.