Mokymo kursai „Žemės ūkio gyvulių sėklinimas”

40 akademinių valandų mokymo kursų veterinarijos gydytojams ir gyvulininkystės specialistams

„žemės ūkio gyvulių sėklinimas“

2015 m. spalio 12-16 d.

 

P R O G R A M A

Pirmadienis

9.00-10.30 Lietuvos pieninių ir mėsinių galvijų veislininkystės sistema, strategija, tikslai ir uždaviniai. Gyvulių sėklintojui aktualių galvijų veislininkystę reglamentuojančių teisės aktų apžvalga ir analizė. Gyvulių sėklintojui privaloma pildyti dokumentacija. Gyvulių sėklintojo teisės ir pareigos.

Praktiniai mokymai:darbas su VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro interaktyviąja galvijų sėklinimo duomenų baze. Gyvulių sėklinimo pažymėjimai ir jų praktinis pildymas.10.30-10.45Kavos pertrauka10.45-12.15AB „Lietuvos veislininkystė“ tikslai ir uždaviniai.

Bulių vertinimo sistemos. Lietuvoje veisiamų pieninių ir mėsinių galvijų veislės, jų privalumai ir trūkumai. Inovatyvių technologijų diegimas veislininkystėje: genominė selekcija, seksuota sperma ir kt. Gyvulių sėklintojo darbo organizavimas, darbo kultūra ir etika. Gyvulių sėklintojo darbo priemonės ir būtiniausia įranga, įsigijimo galimybės.12.15-13.00Pietūs13.00-13.45Sėklintojų licencijavimo tvarka .13.45-16.00Šiuolaikinės pieno ūkio bandos formavimo principai. Galvijų bandos veislininkystės darbo organizavimas, bulių parinkimas.

Veršelių, telyčių ir karvių šėrimo ir laikymo sąlygų optimizavimas, siekiant pagerinti bandos reprodukcinius rodiklius.

Mineralinių medžiagų reikšmė reprodukcijai. Karvių užtrūkinimas ir užtrūkinimo laikotarpio reikšmė busimai laktacijai ir reprodukcijai.

 

Antradienis

9.00-10.30 Spermatogenezė, jos sutrikimai, spermatozoidų patologijos.

Bulių, eržilų ir kuilių lytinių organų anatominiai ir fiziologiniai ypatumai.

Spermos surinkimo būdai, spermos įvertinimas, atskiedimas, laikymo sąlygos ir užšaldymas. Praktinis darbas: spermos įvertinimas mikroskopu.10.30-10.45Kavos pertrauka10.45-13.00Karvių ir telyčių rujos fiziologija, rujos nustatymas. Pirminiai, antriniai rujos požymiai, rujos trukmė, aktyvumas. Netikra, slapta ruja. Geriausias sėklinimo laikas. Karvių sėklinimo technologija. Pasiruošimas sėklinimui: dokumentinė ir techninė pusė. Spermos laikymas, atšildymas. Įrankių paruošimas. Sėklinimo eiga. Dažniausiai pasitaikančios sėklinimo klaidos. Karvių ir telyčių abortai, diagnozavimas ir profilaktika. Svarbiausi pieno ūkio reprodukcijos rodikliai, konkretaus pieno ūkio reprodukcijos įvertinimas. Nuovalų susilaikymas, gimdos iškritimas, gydymas ir profilaktika. Lytinės infekcijos: trichomonozė, kampiliobakteriozė, neosporozė, jų gydymas ir profilaktika. Aukštos veislinės vertės pieninių ir mėsinių galvijų veisimo galimybės Lietuvoje persodinant embrionus. Embrionų transplantacijos pagrindiniai aspektai. 13.00-13.45Pietūs13.45-16.00Galvijų lytinių organų anatominiai ir fiziologiniai ypatumai.

Šviežiapienių karvių monitoringo programa. Gimdos sanavimo taktika po apsiveršiavimo. Endometritų, pyometros ir perimetrito, kiaušidžių cistų gydymas ir profilaktika. Sulėtėjęs reprodukcinės sistemos atsistatymas. Imuninės reakcijos gimdoje. Karvių ir telyčių paruošimas sėklinimui.

Dažniausios, praktikoje naudojamos rujų stimuliavimo ir sinchronizacijos schemos. Lietuvoje registruoti reprodukcijos kontrolės preparatai ir jų naudojimo indikacijos. Apvaisinimas, embrionų ir vaisiaus vystymasis.

Ultragarso aparato panaudojimo galimybės žemės ūkio gyvulių sėklintojo darbe.

Veršingumo diagnozavimas ranka ir ultragarsu, veršingų karvių lytinių organų ir vaisiaus padėties pokyčiai įvairiais veršingumo mėnesiais.

Trečiadienis

9.00-10.30 Neuroendokrininės sistemos veikimo principai ir jos veiklos įtaka gyvulių reprodukcijai. Lytinis ciklas, jo eiga ir sutrikimų priežastys. Hormonų pokyčiai kraujyje lytinio ciklo metu. Lytinio ciklo modeliavimas – rujos ir ovuliacijos stimuliavimas ir sinchronizavimas. Kiaulių lytinių organų anatomija ir fiziologija. Rujos nustatymo būdai. Sėklinimo laikas. Sėklinimo technika. Sperma ir skiedikliai, spermos transportavimas. Sąlygos, įtakojančios apvaisinimą. Paršingumo diagnostika. Kiaulių sėklinimo rinkos apžvalga.
10.30-10.45 Kavos pertrauka
10.45-13.00 Kumelių lytinių organų anatominiai ir fiziologiniai ypatumai. Kumelių rujos fiziologija, rujos nustatymas, rujos požymiai, rujos trukmė, aktyvumas. Geriausias sėklinimo laikas. Kumelių sėklinimo technologija. Pasiruošimas sėklinimui: dokumentinė ir techninė pusė. Spermos laikymas, atšildymas. Įrankių paruošimas. Sėklinimo eiga. Dažniausiai pasitaikančios sėklinimo klaidos.

Kumelingumo nustatymas. Kumelių abortai, diagnozavimas ir profilaktika.13.00-13.45Pietūs13.45-16.00Biocheminių kraujo tyrimų svarba vertinant pieno ūkio bandos reprodukcinę būklę.

Makro ir mikro elementų apykaitos sutrikimai, bloginantys galvijų reprodukciją. Pašarų mikotoksinai ir jų poveikis gyvulio organizmui.

Periodo po veršiavimosi komplikacijos, mažinančios karvių gebėjimą apsivaisinti: hipokalcemija, ketozė, šliužo dislokacija, acidozė. Gydymas ir profilaktika.

Reprodukcijos sistemą pažeidžiančių virusinių infekcijų – infekcinio rinotracheito ir virusinės diarėjos profilaktika ir kontrolė.

Ketvirtadienis

9.00-10.30 Praktinis žemės ūkio gyvulių sėklinimo technologijos įsisavinimas.
10.30-10.45 Kavos pertrauka
10.45-13.00 Praktinis žemės ūkio gyvulių sėklinimo technologijos įsisavinimas.
13.00-13.45 Pietūs
13.45-16.00 Praktinis žemės ūkio gyvulių sėklinimo technologijos įsisavinimas.

Penktadienis

9.00-10.30 Praktiniai mokymai: žemės ūkio gyvulių sėklinimas.
10.30-10.45 Kavos pertrauka
10.45-13.00 Praktiniai mokymai: žemės ūkio gyvulių sėklinimas.
13.00-13.45 Pietūs
13.45-16.00 Baigiamasis egzaminas. Pažymėjimų išdavimas

Parašykite komentarą

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti tinkamą svetainės veikimą. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su LVGA Privatumo politika.