LVGA raštas Metrologijos inspekcijai ir VMVT

Lietuvos metrologijos inspekcijai,                                                 2019 03 08,

  1. Goštauto g. 9, Vilnius Kaunas

 

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai,

Siesikų g. 19, Vilnius

 

DĖL LIETUVOS METROLOGIJOS INSPEKCIJOS 2019 METŲ ŪKIO SUBJEKTŲ PATIKRINIMO VAISTUS PARDUODANČIOSE IR GAMINANČIOSE VAISTINĖSE IR GYDYKLOSE NAUDOJAMŲ MATAVIMO PRIEMONIŲ BŪKLĖS IR NAUDOJIMO KONTROLĖS

Pastaruoju metu veterinarijos klinikas intensyviai pradėjo tikrinti Lietuvos metrologijos inspekcijos atstovai. Pagal gaunamus privačių veterinarijos gydytojų atsiliepimus, suprantame, kad dažniausiai pasitaikantis pažeidimas yra gyvūninių svarstyklių neatitikimas ES reglamentui. Iki šiol griežtų reikalavimų gyvūninėms svarstyklėms metrologijos inspekcija netaikydavo ir nevykdydavo tokios intensyvios patikros.

Dalis veterinarijos paslaugų tiekėjų yra įsigiję svarstykles, kurios neatitinka ES direktyvos ir joms neįmanoma atlikti metrologinės patikros. Norime pabrėžti, kad veterinarijos klinikos nėra kontroliuojanti institucija, todėl įsigydamos svarstykles, teikiamas ES rinkai bei neturėdamos pakankamai resursų išanalizuoti visus ES reglamentus ir remdamasi „sveiko proto „ sąvoka tikisi, kad ES šalyje rinkai teikiamos svarstyklės atitinka visus direktyvos 2014/31/ES reikalavimus ir tikisi, kad valstybė gina jų interesus, kontroliuodama pardavėjus.

Taip pat klinikose naudojamos pasaulinį pripažinimą turinčių įmonių, gaminančių tik veterinarinę įrangą, svarstyklės, kurioms neįmanoma atlikti patikros, nes nėra tai atliekančių įmonių. Šių svarstyklių gamintojai turi visus reikiamus sertifikatus, tačiau keliant tokius reikalavimus apribojama laisva prekyba. Tai pažeidžia ES direktyvą.

Norime pabrėžti, kad platforminės svarstyklės yra didelės, sunkiai transportuojamos, todėl jų gabenimas į patikros vietą yra itin sudėtingas ir kainuojantis lėšas. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad direktyvoje 2014/31/ES (1str.1.2) nėra minima veterinarija, kaip direktyvos taikymui tinkanti kategorija.

Veterinarinėje praktikoje yra vartojami saugūs vaistai, o tai reiškia, kad terapinės ir toksinės dozės skiriasi keliasdešimt kartų (pvz. vaistai nuo blusų skiriami 2-10 kg šuniui). Daugelis gamintojų instrukcijose nurodo, kad tablečių laužyti negalima(tai rodo, kad tikslus svoris nėra būtinas). Injekcinių vaistų dozavimas paprastai nėra įmanomas su mažesne nei 0,1 ml paklaida, tai daugeliu atveju yra dozė skiriama 1 kg kūno svorio (remiantis gamintojo instrukcijomis).

Tikslus gyvūnų pasvėrimas yra neįmanomas dėl pastovaus jų judėjimo arba nejudrumo, nepaklusnumo ir kt. Vertinant įmitimą dėl itin didelės veislių bei rūšių įvairovės yra naudojamas ne svorio matavimas, bet kūno masės vertinimo lentelės

Remiantis mūsų išvardintais punktais prašome veterinarinių paslaugų teikėjų naudojamas svarstykles gyvūnams sverti nepriskirti „Teisinio metrologinio reglamentavimo sritims priskirtų matavimo priemonių grupių sąrašui“ bei pateikti Ekonomikos ir inovacijų ministrui.

Veterinarijos gydytojai yra dėkingi metrologijos inspektoriams už malonų bendravimą, supratingumą ir kompetenciją bei patarimus. Mes norėtume susitikti diskusijai su Metrologijos inspekcijos atstovais, kartu dalyvaujant Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovams.

 

Tikėdamiesi  Jūsų geranoriškumo sprendžiant susidariusią situaciją, pagarbiai,

 

LVGA prezidentas                                                                    profesorius Vidmantas Bižokas

 

 

(Eglė Kvedaraitė, tel: 8 672 75442)

 

Parašykite komentarą

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti tinkamą svetainės veikimą. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su LVGA Privatumo politika.