LVGA kreipimąsis dėl gyvūnų augintinių ženklinimo

 

Kaunas, 2018 08   14

Lietuvos žemės ūkio ministerijai

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai

LR Seimo nariui, Aplinkos komiteto pirmininkui p. K. Mažeikai

LR Seimo nariui, Kaimo reikalų komiteto pirmininkui p. A. Stančikui

LSMU Veterinarijos akademijos kancleriui prof. M. Malakauskui

 

LIETUVOS VETERINARIJOS GYDYTOJŲ ASOCIACIJOS

 

KREIPIMĄSIS

DĖL PRIVALOMO GYVŪNŲ AUGINTINIŲ ŽENKLINIMO IR REGISTRAVIMO

 

2018 m. rugpjūčio 09 d. Kaune įvyko Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacijos Bendrosios praktikos ir Smulkiųjų gyvūnų praktikos sekcijų valdybos narių bei Lietuvos smulkiųjų gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacijos valdybos deleguotų narių susirinkimas, kuriame buvo aptarta situacija dėl planuojamų pakeitimų gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo taisyklėse, kuriose numatoma, kad gyvūnus augintinius galės ženklinti:

  • ne tik galiojančią veterinarijos praktikos licenciją turintys veterinarijos gydytojai (taip, kaip dabar yra numatyta galiojančiose taisyklėse) ir veterinarijos felčeriai, bet ir,
  • ne veterinarijos specialistai – asmenys, turintys kvalifikacijos pažymėjimą, patvirtinantį, kad jie gali atlikti gyvūnų augintinių ženklinimą.

Susirinkimo metu buvo priimtas nutarimas, kad gyvūnus augintinius ženklinti ir registruoti turėtų privatūs veterinarijos gydytojai, turintys galiojančią veterinarijos praktikos licenciją, ir veterinarijos felčeriai kaip numatyta Veterinarijos įstatyme.

    Argumentai pagrindžiantys šią nuomonę.

Turima informacija, Europoje, išskyrus Didžiąją Britaniją ir Airiją, gyvūnus augintinius ženklina tik veterinarai. Lietuvoje šiuo metu dirba apie 1000 privačių veterinarijos gydytojų, turinčių veterinarijos praktikos licenciją ir mokančius valstybei mokesčius, taip pat, yra nemažas skaičius dirbančių veterinarijos felčerių (skaičius nėra žinomas, nes nėra registro).

Specialiai apmokytas asmuo – ženklintojas dėl itin siauro teikiamų paslaugų spektro gali išvengti atsakomybės, mokesčių mokėjimo, nepranešdamas apie vykdomos ekonominės veiklos nutraukimą Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, bet toliau ženklindamas augintinius. Veterinarijos gydytojas, teikiantis veterinarines paslaugas, paprastai turi daug sutartinių įsipareigojimų, platų veiklos ratą, todėl vykdyti ekonominės veiklos, neužregistravus jos Valstybinėje mokesčių inspekcijoje faktiškai negali.

Manome, kad privačiai dirbančių veterinarijos gydytojų ir veterinarijos felčerių skaičiaus pakaktų visuotiniam gyvūnų augintinių ženklinimui ir registravimui įgyvendinti. Kaimo vietovėse veterinarijos gydytojams šiuo metu mažėja darbo, po kelių metų jų liks mažai, nes jaunimas, nebelikus pragyvenimo šaltinio, į kaimą nevažiuoja dirbti (labai sumažėjo kiaulių, taip pat, ir galvijų skaičius, neatliekami trichineliozės tyrimai afrikinio kiaulių maro nustatytose teritorijose, sumažėjo profilaktinių tyrimų, supaprastintas naminių gyvūnų ženklinimas, nes dalį darbų atlieka VMVT darbuotojai ir kitos organizacijos).

Siekiant kuo geresnio ir kokybiškesnio rezultato bei darbų tęstinumo Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacija ir Lietuvos smulkiųjų gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija yra atviri pasiūlymams ir tolimesnei diskusijai dėl privalomos gyvūnų augintinių ženklinimo ir registracijos tvarkos.

Pagarbiai,

Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacijos prezidentas

prof. Vidmantas Bižokas

 

Parašykite komentarą

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti tinkamą svetainės veikimą. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su LVGA Privatumo politika.